Kiedy do naszej fundacji trafia uchodźca, pracownicy rozeznają się w jego życiowej sytuacji. Następnie proponują konkretne formy wsparcia. Pośredniczymy we wszystkich sprawach związanych z pobytem w Polsce. Uchodźcy otrzymują wsparcie asystentów ds. cudzoziemców, którzy porozumiewają się w języku ukraińskim i rosyjskim.

—————–
Pomagamy znaleźć uchodźcy mieszkanie.
– Udostępniamy uchodźcom z Ukrainy mieszkania wspierane. Podopieczni otrzymują od fundacji kompleksową pomoc.
– Prowadzimy program “Dom Przyjaciół” (DP). Mieszkańcy Białegostoku i okolic zgłaszają do fundacji gotowość przyjęcia uchodźców. Tworzymy na tej podstawie bazę noclegową. Połączyliśmy już kilkadziesiąt rodzin polskich z ukraińskimi. Każdej rodzinie staramy się zapewnić wsparcie mentora, który wspierałby ich w codziennych problemach.
—————-

Dom Przyjaciół – ZASADY:

Każda osoba, która trafiła do Domu Przyjaciół i nadal chce korzystać z pomocy Fundacji Dialog, powinna zadeklarować w umowie, że zostaje w Białymstoku. Jeśli ktoś się zastanawia nad wyborem miasta – kierujemy taką osobę do urzędu miasta lub wojewody (po pomoc w zakwaterowaniu czasowym).

—————–

Ponadto oferujemy:
– Bezpłatną pomoc prawną organizowaną we współpracy z Okręgową Izbą Radców Prawnych w Białymstoku (pytania można wysyłać na adres prawo@fundacjadialog.pl).
– wsparcie psychologiczne
– pośrednictwo w załatwianiu formalności, np. podczas zapisywania dziecka do przedszkola lub szkoły
– opiekę i zajęcia dla dzieci
– wsparcie żywieniowe
————–

Osoby potrzebujące pomocy oraz ci, którzy takie osoby wspierają mogą dzwonić pod numer 85 742 40 41 oraz pisać na adres: ukraina@fundacjadialog.pl. Odczytujemy także wiadomości w języku ukraińskim.

W Fundacji Dialog codziennie dyżurują asystenci ds. cudzoziemców:

Marina Mezhidova
Kataryna Hatsko
Julija Kościna
Alena Smoldarava (pomoc nauczyciela)
Alina Ishchuk (pomoc nauczyciela)
Illia Tsalyk
Levgen Bliashyn