Już po raz kolejny serdecznie zapraszamy zarówno Polaków, jak i cudzoziemców do udziału w akcji ,,Czym chata bogata – obiad nie tylko polski”. Ta inicjatywa stwarza przestrzeń do wzajemnego poznania się mieszkańców Podlasia, którzy są już tutaj od dawna, jak też i tych z doświadczeniem migracji.
Jak to działa? W dowolną niedzielę czerwca gospodarze przygotowują obiad dla gości. Podczas spotkania asystuje im wolontariusz, odpowiedzialny za kwestie organizacyjne, jak i wcześniejszy kontakt z obiema stronami w celu ustalenia dogodnego dla nich terminu. Wspólne spożywanie posiłku jest tylko pretekstem do rozmowy, wymiany poglądów, doświadczeń, historii, dialogu międzykulturowego i zadawania pytań.
Jak wziąć udział w naszej akcji? Do 10 czerwca 2019 roku należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny pod linkiem. Na podstawie informacji w nim zawartych przypiszemy gości do gospodarzy. Nie ustalamy z góry limitu uczestników projektu, ale w przypadku nierównomiernej liczby osób reprezentujących którąś ze stron, zastrzegamy sobie prawo do kierowania się kolejnością otrzymanych zgłoszeń. Jednak dołożymy wszelkich starań, żeby wszyscy chętni mogli zasiąść do stołu. Zachęcamy również wolontariuszy do udziału w naszej akcji. Więcej informacji udzielimy pod adresem mailowym: wolontariat@mentoring.pl
Liczymy na to, że czerwiec okaże się miesiącem, w którym zostaną nawiązane liczne znajomości międzykulturowe, zaś uczestnicy naszego projektu zakończą spotkanie słowami: “do zobaczenia”.